Bengkel Menaiktaraf Talian 1BestariNet - Skim F Daerah Segamat
Tuesday, February 23, 2016

BENGKEL MENAIKTARAF TALIAN 1BESTARINET
DI SMK PADUKA TUAN, SEGAMAT
17 FEBRUARI 2016
KEHADIRAN
HADIR : 29 ORANG
OBJEKTIF
MEMPELAJARI DAN MEMAHAMI KONSEP DAN TEKNOLOGI YANG DIGUNAPAKAI OLEH JURUTEKNIK KOMPUTER DAERAH KLUANG DALAM MENINGKATKAN KUALITI CAPAIAN DAN AKSES INTERNET MENGGUNAKAN KONSEP BONDING DAN SERVER.

KESIMPULAN
HASIL DARI TAKLIMAT YANG DIBERIKAN OLEH EN. ADAM DARI KLUANG, KESIMPULANNYA ADALAH SEPERTI BERIKUT:
  1. KESEMUA MODEM CPE YES AKAN DITEMPATKAN DI BILIK SERVER DAN DIGABUNGKAN DENGAN MENGGUNAKAN ALAT MULTIWAN (LOAD BALANCING) ATAU TERUS KE SERVER BAGI MEMBOLEHLAH AKSES CAPAIAN LEBIH PANTAI DILAKUKAN. HASIL FEDDBACK SEKOLAH-SEKOLAH DI DAERAH KLUANG MENUNJUKKAN PURATA PENINGKATAN KELAJUAN DOWNLOAD DAN UPLOAD SELEPAS PELAKSANAAN KAEDAH BONDING INI.
  2. SEBUAH SERVER AKAN DIBANGUNKAN MENGGUNAKAN SERVER SEBENAR ATAU MENGGUNAPAKAI PC-PC LAMA YANG MEMPUNYAI KEUPAYAAN MINIMA PENTIUM 4, MEMORY 4GB DAN HARDDISK BERKAPASITI 500GB.
  3. SERVER TERSEBUT AKAN DILENGKAPKAN DENGAN PERISIAN SUMBER TERBUKA IAITU PFSENSE YANG BERFUNGSI SEBAGAI FIREWALL SERVER, WEB SERVER, CAPTIVE PORTAL, DHCP SERVER DAN LAIN-LAIN.
  4. SEMUA SAMBUNGAN RANGKAIAN AKAN DINAIKTARAF MENGGUNAKAN CABLE UTP CAT6 YANG LEBIH BERKUALITI DALAM MENGALIRKAN MAKLUMAT.
  5. KELUASAN CAPAIAN TANPA WAYAR JUGA AKAN DIPERTINGKATKAN DENGAN MENGADAPTASIKAN FUNGSI WDS KE PERALATAN TANPA WAYAR INI.
 

0 Komen:

Post a Comment

Please Don't SPAM